Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Litteraturkredsen er AFLYST

MAR
25

Litteraturkredsen er AFLYST


Onsdag d. 25. marts 2020, Kl. 17:00 til kl. 19:00
Ishøj Boulevard 1, 2635 Ishøj

Arv og miljø af Vigdis Hjorth

Romanen blev en af årets mest omtalte, da den udkom i i Norge i 2016 og året efter nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Udgangspunktet for romanen er en arvestrid. Forældrene havde oprindelig lovet at fordele arven ligeligt mellem de fire voksne børn, men vil nu overdrage barndommens sommerhytter i Hvaler alt for billigt til de to yngste søstre, Astrid og Åsa. De to ældste; Bergljot, der i årtier kun har holdt familiekontakten gennem Astrid, og broren Bård holdes udenfor. Og måske er det rimeligt nok, det er trods alt Astrid og Åsa, der har taget sig af forældrene. Det mener de i hvert fald selv.
Men Bård er vred og henvender sig til Bergljot for støtte. Bergljot bliver, når det angår familien bange og rastløs. Hun mærker, at den mudrede bund hvirvles op og må åbne en flaske vin. Eller to. Bergljot blev misbrugt seksuelt af faren, fra hun var 5 til 7, men fortrængte det. Og hun blev siden mødt af blid mistro fra sine søstre og blank afvisning fra sin umodne mor, da hun erkendte det som voksen.

Der findes svigt så store, at de bliver skæbner. Bliver til formen på et liv. Vigdis Hjorth skriver på blændende vis os ind på en kvinde, hvis liv er snoet af hendes ”barndoms tabte nærvær, dette tabs evige tilbagekomst”. Der er styrke i Bergljot. Hun er redaktør på et teatertidsskrift, har kloge børn, stærke venner og gennem års psykoanalyse fundet en art balance. Men det forbandede forsoningsarbejde er ikke tilstrækkeligt. Det mindste, et glimt, så er hun fanget i familiedynamikken.

Bogen udlånes fra onsdag 19. februar 2020

Tilmelding hos Asta Gyldenkærne